Foto: Rondalles mallorquines inèdites 1996.

Pere Orpí i Ferrer

Página en construcción. Disponible solo en versión catalana.


Redacció: Jaume Guiscafrè

1996. Rondalles mallorquines inèdites. Presentació de Gabriel Janer Manila. Palma: Lleonard Muntaner. Llibres de la Nostra Terra 25.

2009. Sons de Mallorca. Instruments tradicionals: música, senyals i cultura de l’oci. Dibuixos de Josep Cortès Servera. Palma: Lleonard Muntaner. Arbre de Mar 31.

Selecció de textos de l’autor
“Em començà a bullir per dins el cap la idea de redactar qualque dia, seguint les pautes de mossèn Alcover, tot un grapat de contes que recordava de quan era al·lot pucer i que no estaven inclosos dins l’Aplec d’en Jordi des Racó. […] El meu petit homenatge consisteix en aportar quaranta-sis títols nous a la llista de rondalles publicades. També aquestes formen part del nostre patrimoni cultural i no foren recollides, almanco de forma integral, per mossèn Alcover. Dic això perquè n’he rebutjades algunes que eren quasi idèntiques a d’altres recollides per ell; pràcticament només canviava l’escenari i, per tant, la toponímia”. (“Introducció”, dins Rondalles mallorquines inèdites. Palma: Lleonard Muntaner, 1996, p. 15)

“No som musicòleg ni músic professional, sinó un simple aficionat, un home del carrer especialment sensibilitzat per la música, per l’art en general i per la nostra cultura en particular. Quan era al·lot vaig aprendre solfa i per espai de vuit anys vaig formar part de la banda de música del meu poble, Capdepera, que des d’antic ha conservat una genuïna tradició musical. Puc dir que vaig créixer (físicament no gaire) enrevoltat de sons i de renous més o manco articulats: el cant dels ocells, els balls de pagès i d’aferrat, les funcions de l’església, les tonades del camp, les vetleries o tallers veïnals d’obra de palma… Tot formava part d’un món en què la gent conservava el cantet i tota la música era en directe.” (“Introit”, dins Sons de Mallorca. Instruments tradicionals: música, senyals i cultura de l’oci. Palma: Lleonard Muntaner, 2009, p. 19)