Grup de Recerca Folklòrica d’Osona

El Grup de Recerca Folklòrica d’Osona, creat el 1980, està format per Jaume Aiats, Ignasi Roviró i Xevi Roviró. Des de la seva creació, el seu principal objectiu ha estat dur a terme un treball de recerca, estudi i investigació del folklore de Catalunya, especialment des de la vessant de transmissió oral i de la comarca d’Osona.

El treball constant que han realitzat al llarg d’aquests anys ha portat el grup a establir una metodologia de treball moderna i eficaç, una base teòrica reconeguda i uns arxius de gran importància. Actualment als arxius hi trobem, aproximadament, 472 cintes magnetofòniques que contenen unes 650 hores d’enregistraments fonogràfics d’un total de 700 entrevistats.

Però la tasca del Grup no ha consistit només a recollir testimonis de l’oralitat rural sinó que també ha portat a terme un treball intens de recerca sobre el folklore oral actual a partir d’una investigació sobre els rumors i llegendes contemporànies.

Jaume Aiats
Jaume Aiats Abeyà és Doctor en Història de l’Art (especialitat de Musicologia) per la Universitat Autònoma de Barcelona, llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona i professor de violí pel Conservatori Superior Municipal de Barcelona. Actualment, és cap del Departament de Musicologia de l’Escola Superior de Música de Catalunya i professor associat d’etnomusicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona. També ha treballat com a instrumentista, al mateix temps que desenvolupava investigacions sobre la música oral amb el Grup de Recerca Folklòrica d’Osona.

Ignasi Roviró
Ignasi Roviró Alemany és Doctor en Filosofia i ensenya Estètica i Filosofia de l’Art a la Universitat Ramon Llull. Actualment és el secretari de la Societat Catalana de Filosofia i director del Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic. Ha publicat diversos treballs sobre estètica i, amb el Grup de Recerca Folklòrica d’Osona, s’ha especialitzat en la recerca del folklore narratiu oral de la comarca d’Osona.

Xevi Roviró
Xavier Roviró Alemany és professor d’Educació Física i Cap d’Estudis a l’Institut Jaume Callís de Vic. També és instructor de l’Escola Catalana d’Alta Muntanya i president del Grup de Recerca Folklòrica d’Osona.

Redacció: Mercè Ferràs

Llibres
1983. El Folklore de Rupit i Pruit, I. Cançoner. Vic: Editorial EUMO.

1984. El Folklore de Rupit i Pruit, II. Narracions. Vic: Editorial EUMO.

1994. Cançons i tonades tradicionals de la comarca d’Osona. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura. [cd]

1996. Grup de Recerca Folklòrica d’Osona i El 9 Nou. De Rams a Pasqua. Cants de Setmana Santa i Pasqua a la comarca d’Osona. Vic: El 9 Nou. [cd]

1997. Folklore del Lluçanès. Josep Maria Vilarmau i Cabanes. Prats de Lluçanès: Ajuntament de Prats de Lluçanès i Dinsic Publicacions Musicals.

2002. Grup de Recerca Folklòrica d’Osona i Josep M. Pujol. Benvingut/da al club de la SIDA i altres rumors d’actualitat. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura.

2002. Grup de Recerca Folklòrica d’Osona i Salvador Rebés. Cançons Tradicionals recollides per Jacint Verdaguer. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

2003. El flabiolaire Josep Verdaguer i Portet, Roviretes. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura. [cd]

2004. Grup de Recerca Folklòrica d’Osona i Valentí Girbau. Història i memòria. Cançons populars de la història de Catalunya. Sant Vicenç de Castellet: Editorial Farell.


Articles
1985. “Del nen dimoni al vell follet. El follet d’Osona”. Gra de Fajol, papers i materials de la Garrotxa núm. 11 (1985).

1990. "Estat de la tradició oral a la comarca d’Osona: el recull del GRFO”. Dins Actes del Col·loqui sobre cançó tradicional. Montserrat: Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

1991. “La tradició oral a Osona”. AIXA núm. 4 (1991).

1992. “Notes per un estudi de l’imaginari als Pirineus. Història i folklore: encantades, hadas, fées, lamiak, lavanderas, xanas...”. Dins Actes del I Congrés d’Història de la família als Pirineus. Andorra: Govern d’Andorra.