Tomàs Escuder Palau

Tomàs Escuder Palau (Castelló de la Plana, 1945), sociòleg, traductor i escriptor.

De petit es va interessar per la cultura popular a través de l’excursionisme. Va estudiar Sociologia i, en els últims anys, Antropologia a la Sorbona (París).

Va publicar el primer llibre de creació literària, Un diari, el 1978. Els anys següents va recopilar literatura popular i tradicional en l’àmbit del català. Ha publicat diversos treballs d’antropologia, estudis etnogràfics i socials sobre el País Valencià, alguns llibres de viatges i alguns de literatura tradicional. Ha estat membre de la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana i president del tribunal d’aquesta Junta. Pertany a l’associació CEDRO i a l’AELC. Ha col·laborat en revistes científiques i literàries i en diaris com ara l’Avui, Mediterraneo, Oriflama, Cuadernos para el diálogo, Saó, etc. i també en cadenes radiofòniques com RNE, la SER, la COPE o Ràdio 5.

A partir dels anys 80 comença a introduir-se en el món de la literatura popular i tradicional. S’inicia així en la recopilació de material folklòric divers: contalles, llegendes, contes, etc. Entre les seves obres destaquen Cuentos del País Valenciano, Islas Baleares y Cataluña (1996) i Contalles valencianes (2005) un recull de contes populars valencians seleccionats i versionats per l’autor.

Redacció: Mercè Ferràs

Llibres
1983. Contalles. Castellón: Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Castellón.

1983. Contalles del món. Valencia: Bromera.

1984. Un dia, la por. Vinaròs: Associació Cultural Alambor.

1989. Banc de dades. Barcelona: El Llamp.

1991. El que ens conten les muntanyes. Barcelona: Empúries.

1996. Cuentos del País Valenciano, Islas Baleares y Cataluña. Madrid: Miraguano Ediciones.

2005. Contalles valencianes. En col·laboració amb Maria Teresa Ramon Vives. Barcelona: Edicions Cadí.

Articles
1996. "La literatura popular y tradicional en (el ámbito del) catalán (Cataluña, Valencia, Islas Baleares)". Dins Cuentos del País Valenciano, Islas Baleares y Cataluña. Madrid: Miraguano Ediciones.