Pep Coll i Martí

Pep Coll i Martí (Pessonada, 1949), llicenciat en Filosofia, professor de Llengua i Literatura Catalanes, escriptor i articulista de premsa.

Fill de pares pagesos, va anar a l’escola de Pessonada i després al Seminari de la Seu d’Urgell, on va cursar els estudis d’Humanitats. Més endavant, es va llicenciar en Filosofia a la Universitat de Barcelona.

Durant la seva vida ha compaginat l’ensenyament de literatura amb la seva afició per l’excursionisme. La seva carrera literària es va iniciar a la dècada dels 70 amb la creació, primer, de la revista pallaresa Escudella (1977) i, després, amb la fundació del Centre d’Estudis del Pallars (1987). Tot i que el gènere que més ha conreat és la novel·la, també s’ha interessat per l’estudi, sobre el terreny, del dialecte pallarès i per la tradició popular. Ha treballat durant més de 30 anys com a professor de Llengua i Literatura Catalanes a l’Institut Màrius Torres, de Lleida, i ha col·laborat de forma habitual com a columnista als diaris El Periódico i Segre, i com a articulista en algunes revistes.

A partir dels anys 70, va començar a interessar-se pel folklore. En un primer moment es va centrar sobretot en el dialecte pallarès i, més endavant, en les històries velles, que el porten a recórrer els pobles dels Pirineus a la recerca de narracions tradicionals, ja siguin llegendes, rondalles, acudits o anècdotes. Conscient de la colonització cultural que pateix el món de la fantasia infantil, recrea i adapta alguns mites pirinencs per als més joves.

Redacció: Mercè Ferràs i Sílvia Veà

1986. Quan Judes era fadrí i sa mare festejava. Barcelona: Edicions del Mall; RBA La Magrana, 2001. Tremp: Garsineu, 2018.

1993. Muntanyes maleïdes. Barcelona: Columna (3ª ed. 2002). Barcelona: Labutxaca, 2009.

1996. Viatge al Pirineu fantàstic. Barcelona: Columna.

2003. El rei de la Val d’Aran. Barcelona: Empúries.

2006. Mentre el món serà món. Barcelona: Empúries.

2008. La nit que la muntanya va baixar al riu. Barcelona: La Galera; Llegendes d'arreu de Catalunya. Barcelona: La Galera; reedició de La nit que la muntanya va baixar al riu: 2012.

2010. Guia dels indrets mítics i llegendaris del Pallars Sobirà. Lleida: París Edicions.

2012. Guia dels indrets mítics i llegendaris de la Ribagorça romànica. Valls: Cossetània.

2012. Llegendes d’arreu de Catalunya, Barcelona: La Galera. 2015.

Guia dels indrets mítics i llegendaris del Pallars Jussà. Valls: Cossetània.

2016. Les millors històries de rius, llacs, estanys i gorgues dels dos costats del Pirineu i de la Catalunya Vella. [amb altres autors]. La Bisbal d'Empordà: Sidillà Edicions.

Selecció de textos de l’autor
“Un any, la vetlla de Sant Joan, dues xiquetes de Taüll –una de cal Conte i l’altra de Benita–, guardaven les vaques dels prats de vora de la Ribera. A bocafoscant, després de tancar les bèsties a la borda del Conte, van agafar el camí de tornada al poble. Tot i que ja fosquejava, van veure una gran estesa de roba blanca, neta i espurlent com la primera neu de novembre. Era la bugada que les encantàries començaven a estendre, tan aviat com es colava el sol aquella aquella tarda. Una de les mosses els va poder prendre una tovallola, l’altra els va estirar una coixinera.

Una encantària que estava a l’aguait, va empaitar les lladregotes pel camí del Plano. Una mica més avall, al Pla de l’Ermita, gairebé ja havia aconseguit d’atrapar-les. Poc després, les xiquetes van travessar el barranc de Ribolasella, xipollejant amb els peus pel mig dels tolls. L’encantària s’aturà a l’altre cantó del torrent.

–Ja teniu sort que no puc passar aigua, que si no, a fe de món que us en recordaríeu d’aquestes mans! –va cridar amb veu amenaçadora. I afegí–: Mentre guardeu aquestes peces de roba, casa vostra continuarà tal com ara és. No us fareu ni més pobres, ni més rics!” (“Les encantàries de Taüll”. Dins Muntanyes maleïdes. Barcelona: Empúries, 1994)
Domínguez, Lourdes: “Pep Coll: La literatura popular és com la literatura infantil de la humanitat”. Avui Cultura (18 d’abril de 2002): 1-3.

Solé, Diana; J. M. Barea: “El que és més universal és la rondalla occidental”. Avui Cultura (21 de desembre de 2006): 8.